Om leverfläckar

Leverfläckar är i de allra flesta fallen en helt naturlig och helt ofarlig hudförändring. Nyfödda barn har inga leverfläckar, men de kommer med åldern efter hand som huden exponeras för sol.

En vuxen människa har ofta 50-100 leverfläckar på kroppen och fläckarna består av pigment (hudens färgämne). En leverfläck är alltså i princip koncentrerad solbränna.

Många tycker att dessa små fläckar på huden är irriterande. Inte för att de kliar eller av någon annan medicinsk orsak, utan av helt estetiska skäl. Dagens ideal är en slät, len hy utan några som helst fläckar och därför vill många ta bort sina leverfläckar. Det finns idag bra metoder för att ta bort leverfläckar, men man ska komma ihåg att det är något helt naturligt som alla människor har.

Leverfläckar som sitter i ansiktet eller på någon annan plats där de exponeras väldigt mycket kan så klart vara störande, och kan till och med ge vissa människor ganska stora komplex. Tänk dock på att den allmänna sjukvården inte tar bort leverfläckar av rent estetiska skäl, utan du är hänvisad till någon av de många privatkliniker som utför den här typen av ingrepp.